معافیت مالیاتی چیست؟ چه مواردی شامل معافیت مالیاتی میشوند؟

نویسنده مطلب:

نویسنده مطلب:

هونامیک

ا توجه به تغییرات تدریجی قوانین مالیاتی و تلاش دولت برای سازگار کردن قوانین مالیاتی با شرایط جدید اقتصادی، این سوال مطرح میشود که چه افراد یا گروه هایی شامل معافیت مالیاتی هستند. امروز برای شما شرح می دهیم چه شرایط و مواردی شامل معافیت مالیاتی میشوند

با توجه به تغییرات تدریجی قوانین مالیاتی و تلاش دولت برای سازگار کردن قوانین مالیاتی با شرایط جدید اقتصادی، این سوال مطرح میشود که چه افراد یا گروه هایی شامل معافیت مالیاتی هستند. امروز برای شما شرح می دهیم چه شرایط و مواردی شامل معافیت مالیاتی میشوند.

معافیت مالیاتی چیست؟

در ابتدا به این می پردازیم که “معافیت مالیاتی” چیست. معافیت های مالیاتی بخشی از سیاست های حمایتی دولت است که در راستای اهداف و سیاست ها دولت وقت می باشد.

معافیت های مالیاتی، سیاست های ارفاقی و تشویقی دولت به مردم است. هدف از معافیت مالیاتی درواقع سوق دادن سرمایه و فعالیت ها در جهت اهداف تعیین شده از سوی دولت است. دولت ها تلاش می کنند با معافیت های مالیاتی، سرمایه های مردم را به سوی برنامه های دیر بازده یا کم بازده و عام المنفعه هدایت کنند.

شرایط معافیت مالیاتی برای برخی کالاها:

معافیت مالیاتی که برای واردات یک کالای استراتژیک اعمال می شود. باید چند شرط اساسی داشته باشد.

  • حتماً با استدلالی قوی و دلایل ضروری همراه باشد چون نوعی خروج از قانون محسوب می شود.
  • فقط با مجوز مجلس اعمال می شود.
  • معافیت به خاطر اولویت ملی و منافع راهبردی کشور باشد.

معایب معافیت مالیاتی:

البته این امر بسیار بدیهی است که معافیت مالیاتی تعیین شده از جانب دولت باعث کاهش درآمدهای دولتی می شود. از آنجایی که مالیات عمده ترین سیاست های اقتصادی دولت است، گاهی دولت برای تامین کسری بودجه ناشی از معافیت های مالیاتی، مجبور به فشار آوردن به گروه های دیگر جامعه می شود که این یعنی برای جبران کاستی های ناشی از معافیت های مالیاتی، میزان نرخ های مالیاتی اقشار دیگر جامعه که از معافیت مالیاتی برخوردار نیستند را افزایش داده و فشار بیشتری به آنها تحمیل می کند. بنابراین بهتر است معافیت های مالیاتی به گونه ای مدیریت شوند که به ناکارایی نظام مالیات و ضعف سیستم مالیاتی دولت نشود.

موارد و مشاغل معافیت از مالیات:

معافیت های درمانی:

مودیان باید بدانند هنگام تهیه اظهارنامه مالیاتی، هزینه هایی که برای درمان خود، خانواده و افرد تحت تکفل خود صرف می کنند، مشمول معافیت مالیاتی است و مودی باید این مبالغ درمان را از درآمد خود کسر نموده و سپس میزان مالیات را محاسبه نماید.

لازم به ذکر است هزینه های مربوط به بیماران خاص، توانبخشی، معلولان و غیره نیز از پرداخت مالیات معاف هستند. هزینه هایی مربوط به بیمه عمر، بیمه درمانی شخص و افراد تحت تکفل او نیز از مالیات معاف است.

معافیت فعالیت ها و مراکز آموزشی:

موسسات و مراکز غیر انتفاعی، مراکز مراقبت و نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، آموزشگاه های فنی و حرفه ای، مهد کودک در مناطق کمتر توسعه یافته، باشگاه ها و موسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی، فعالیت موسسات انتشاراتی، فرهنگی، مطبوعاتی و قرآنی که از وزارت فرهنگ و ارشاد و سایر موسسات ذی ربط از از مراجع معتبر مجوز داشته باشند، از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت خانوادگی:

بنابر قانون اگر هر یک از اعضای خانواده مانند پدر، مادر، همسر، فرزند یا اجداد و سایر افراد تحت تکفل خانه ای را هدیه کرده باشند و برای آن مبلغی جابجا نشود در این صورت نیازی به پرداخت مالیات نیست و شما از پرداخت مالیات برای ملک اهدایی معاف هستید مگر ان که سندی در دفاتر اسناد و املاک تنظیم شده باشد. به یاد داشته باشید که تنها یکی از واحدها از مالیات معاف است و بقیه واحدها و ملک ها مشمول پرداخت مالیات می باشند.

معاف مالیاتی زیر بنا:

طبق قانون اگر در شهری غیر از تهران ملکی دارید که زیر بنای آن کمتر از دویست متر مربع باشد، شما نیازی به پرداخت مالیات ندارید. بنابراین ساختمان هایی با متراژ کمتر از دویست متر معاف از مالیات هستند.

لازم به ذکر است این ماجرا در تهران فرق می کند. اگر شما در پایتخت ایران و شهر تهران ساختمانی دارید، در صورتی از پرداخت مالیات آن معاف هستید که زیر بنای آن کمتر از صد و پنجاه متر مربع باشد.

معافیت سپرده های بانکی:

سودهای سپرده های پس انداز کارمندان و کارگران و بازنشستگان در بانک های ایرانی معاف از پرداخت مالیات است. سودها و جوایز مربوط به حساب های پس انداز نیز از پرداخت مالیات معاف است. سودی که بانک های ایرانی به خاطر معاملات متقابل به بانک های خارجی برای اضافه برداشت و سپرده ها می­دهند نیز معاف از پرداخت مالیات است.

معافیت مالیاتی فعالیت های علمی و پژوهشی:

درآمد حاصل از فعالیت های پژوهشی، علمی و تحقیقاتی در صورتی که با مجوز قانونی و پروانه تحقیق از مراجع ذی صلاح باشد و به تائید مراجع معتبر رسیده باشند، مشمول معافیت مالیاتی هستند. همچنین جوایز و هدایای علمی و پژوهشی و بورس های تحصیلی نیازی به پرداخت مالیات ندارند.

معافیت فعالیت های تولیدی، معدنی و گردشگری:

درآمد ناشی از فعالیت های تولیدی، معدنی و گردشگری شامل معافیت مالیاتی هستند.

درآمدهای خدماتی بیمارستان ها، مراکز درمانی، هتل ها و مراکز اقامتی از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال، مشمول معافیت مالیاتی می باشند.

معافیت بخش صادرات:

صد در صد درآمد ناشی از صادرات خدمات و کالای غیر نفتی و کشاورزی و بیست درصد درآمد ناشی از صادرات مواد خام معاف ازپرداخت مالیات هستند. کالاهای تزانزیت که وارد ایران شده و بدون تغییر ماهیت دوباره صادر می شوند نیز از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت جهیزیه و مهریه:

میزان مهریه که از شوهر به همسر داده می شود، معاف از مالیات است. البته این مورد مجلس درحال تصویب قانون مالیاتی جدید بر روی مهریه است. به محض تصویب شدن قانونی در این باره، به سمع و نظر شما خواهیم رساند.

معافیت های کشاورزی:

درآمد ناشی از هرگونه فعالیت کشاورزی، احیای مراتع جنگل ها، پرورش ماهی و زنبور عسل، دامپروری، دامداری، پرورش طیور و ماهیگیری، نوغان داری، باغات درخت از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف می باشند.

معافیت بخش های تعاونی:

صندوق های حمایتی بخش کشاورزی و شرکت های تعاونی روستایی،کشاورزی، صیادان، کارگری، کارمندی، عشایری، دانشجویان و دانش آموزان از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت صنایع دستی:

درآمد کارگاه های مریوط به صنایع دستی از قبیل فرش دستباف، صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه، معاف از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت سود حاصل از تامین مالی پروژه ها:

افرادی که سرمایه نقدی در جهت تأمین مالی پروژه های سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی در قالب عقود مشارکتی فراهم می کنند از پرداخت مالیات بر درآمد معاف هستند.

معافیت فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی:

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در مناطق آزاد به انواع فعالیت های اقتصادی مشغول هستند، به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات بردرآمد و دارایی معاف خواهند بود.

معافیت حقوقی کسانی که در مناطق کمتر توسعه یافته مشغول به کار هستند:

برای کلیه اشخاص حقیقی ایرانی و غیر ایرانی که در مناطق کمتر توسعه یافته مشغول انجام کار و فعالیت اقتصادی هستند، معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده است.

معافیت مالیاتی حقوقی:

کارگران و کارمندانی که در میزان درآمدشان در سال 1401 در ماه کمتر از مبلغ پنج میلیون و ششصد هزار تومان باشد مشمول معافیت مالیاتی هستند.

معافیت مالیاتی مخترعین و مکتشفین:

تمامی درآمدهایی که از محل اختراع، اکتشاف و نظیر این ها حاصل می­ شود، از پرداخت مالیات معاف است.

جوایز تعلق گرفته به اوراق قرضه:

تمام موارد جوایز دولتی و استاد خزانه نیز شامل معافیت مالیات می باشند.

از همراهی گرم شما سپاسگزاریم. شما میتوانید با مراجعه به قسمت بلاگ سایت هونامیک، از تازه ترین اخبار دنیای مالیات و حسابداری، مطلع شوید.

مشاوره رایگان، یک گزینه مناسب و به صرفه برای تمام مشاغل حرفه ایست!!!! یک کلیک تا تماس فاصله دارید.

به روز بمانید

تازه های حسابداری و مالیاتی

You cannot copy content of this page